ASMÜD Tüzüğüne göre, Derneğe gerçek veya tüzel kişiler üye olabilir.
Üyelik genel kabul şartları:
Üyelik başvurusunda bulunan gerçek veya tüzel kişinin Derneğe üye olabilmesi için;
- Birinci Bölüm’de belirtilen Dernek amaç ve çalışma konularını kabul etmesi,
- Dernek gelirlerine temel oluşturan aidat ve katkı paylarını ödeme gücüne sahip olması ve önceden belirlenen kendi iştigal alanına mahsus giriş ödentisi, yıllık ödenti ile faaliyetlerle ilgili harcamalara katılma şartlarını ve paylarını ödemeyi kabul etmesi,
- Farklı firmalardan olması kaydıyla en az iki gerçek veya tüzel kişi asil üye tarafından üyeliğinin teklif edilmesi,
gerekmektedir.
Gerçek ve tüzel kişi üyelik şartları
- a) Sanayi veya Ticaret Odası’na kayıtlı,
- Asfalt yol, havaalanı ve diğer alanların yapım ve bakım işleri,
- Asfalt üretimi ve uygulaması,
- Asfalt üretimi ve uygulamasında kullanılan her türlü malzeme ve ürünün üretimi ve/veya temsilciliği,
- Asfalt üretimi ve uygulaması işlemlerinde kullanılan makine ve ekipmanın imalatı ve/veya temsilciliği,
- Asfalt endüstrisinin yararlanacağı bilgi, teknoloji ve hizmet üretimi
yapan gerçek veya tüzel kişi olması,
b) İşbirliği yapılmasında yarar görülen yurtiçi veya yurtdışında kurulmuş benzer amaçlı dernek, birlik veya sivil toplum kuruluşu olması,
- 5. Madde’nin “Üyelik genel kabul şartları”nı kabul etmesi,
- Gerçek kişilerin 18 yaşını bitirmiş ve yukarıda belirtilen faaliyet alanlarında iştigal eden firmaların sahibi, ortağı, yönetim kurulu üyesi veya temsil ve ilzama yetkili üst düzey yöneticisi olmaları, mensubu oldukları firmanın Dernek üyeliğini onadığını ve Derneğe ödemekle yükümlü oldukları ödentileri yapmayı taahhüt ettiğini yazılı olarak bildirmesi,
- Tüzel kişilerin , Derneğe üyeliği için; şirketin/sivil toplum kuruluşunun yönetim kurulunda üyelik kararı alınması ve yetkili temsilcisinin yazılı olarak bildirmesi,
gerekmektedir.
ÜYELİK TÜRLERİ, ÜYELERİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Asil üyelik ve onur üyeliği olmak üzere iki tür üyelik vardır.
A. Asil Üyelik:
ASMÜD’ün amaç ve çalışma konularını benimseyen ve amaçların gerçekleşmesine katkı sağlayacak;
- Yerleşik veya taşınabilir bir asfalt plentine sahip olup, uygun teknoloji ile laboratuvar denetiminde bitümlü sıcak karışım üreten ve/veya uygun makine ve ekipman donanımına sahip olup asfalt uygulaması yapan,
- Asfalt üretimi ve uygulamasında kullanılan her türlü malzeme, ürün, makine ve ekipman ile asfalt endüstrisinin yararlanacağı bilgi, teknoloji ve hizmet üreten, yol yapım ve bakım işleriyle doğrudan veya dolaylı ilişkide olan,
kendi dalında teknik, idari, ekonomik ve mesleki yönden tanınan Madde 5’de belirtilen şartlara haiz gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapılmasında yarar görülen yurtiçi veya yurtdışında kurulmuş benzer amaçlı dernek, birlik veya sivil toplum kuruluşları Derneğe asil üye olabilirler.
Üyeliğe müracaat;
Asil üye olma niteliklerine sahip olan gerçek ve tüzel kişiler, Dernek amaç ve çalışma konuları ile Tüzük hükümlerini kabul ettiklerini belirten “Üyelik Başvuru Formu ve Dilekçesi”ni doldurarak ekinde üyelik şartlarının sağlandığını gösteren ilgili dokümanlarla birlikte Dernek Yönetim Kuruluna sunarlar.
Üyeliğe kabul;
Yönetim Kurulu, üyelik için yapılan başvuruları, başvuru tarihini izleyen 30 gün içinde yapılacak olan ilk Yönetim Kurulu Toplantısında üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, kararı adaya yazılı olarak bildirir. Üyeliğe kabul kararının Yönetim Kurulu üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla alınması zorunludur. Yönetim Kurulu, isteğin reddi kararı alması durumunda gerekçe bildirmek zorunda değildir.
Üyeliğe hak kazanma;
Adayın Yönetim Kurulu kararıyla üyeliğe kabul edilmesiyle üyelik işlemi tamamlanır ve Üye Kayıt Defterine işlenir. (30) günlük süre içerisinde giriş aidatının ödenmemesi durumunda kişi üyelikten çıkarılabilir.
Giriş ödentisi ve üyelik aidatı;
Farklı iştigal alanlarında faaliyet gösteren tüzel kişiler ile gerçek kişilere farklı giriş ödentisi ve yıllık aidat uygulanabilir. Her asil üye Genel Kurul’ca kendi iştigal alanları için saptanan yıllık aidatlarını belirlenen süre içerisinde ödemek zorundadır.
Derneğin gerçek kişi üyesinin mensubu olduğu firmadan ve asil üye tüzel kişilikten üyeliğe müracaatta bulunan gerçek kişiler ile yurtiçinde kurulmuş dernek, birlik veya sivil toplum kuruluşlarından giriş ödentisi alınmaz.
Giriş ödentisi ödeyerek Derneğe üye olan ve daha sonra kendi isteğiyle üyelikten ayrılan veya Tüzüğün 8. Maddesi gereğince üyeliği kendiliğinden sona eren eski üyelerden Derneğe üyelik için tekrar müracaatları Yönetim Kurulunca kabul edilenlerden giriş ödentisi alınmaz, ancak önceki üyelikten kalan borçların yasal faizleriyle ödenmesi zorunludur.
Asil üye hak ve yükümlülükleri;
- Genel Kurul’ca kendi iştigal alanı için saptanan yıllık aidatlarını ve faaliyetler için belirlenen katılma paylarını süresi içerisinde ödemek zorundadır.
- Seçme ve seçilme hakkına sahiptir,
- Tüm hak ve yetkilere sahip olarak Derneğin her türlü organında görev alabilir ve etkinliğinden yararlanabilir,
- Tüzükte açıkça belirtilmiş yükümlülükleri zamanında yerine getirmek zorundadır. Derneğin yetkili organlarının, Derneğin amacına ve çalışma konularına uygun doğrultuda alacağı karar ve buna dayalı girişimlerini benimsemek, desteklemek ve gereklerini yerine getirmek yükümlülükleri arasındadır.
- Derneğin amacına uygun çalışmalarda kullanmak üzere mensup oldukları kuruluşla ilgili istenen istatistiki bilgi ve numuneleri zamanında Derneğe vermek zorundadır.
B. Onur Üyeliği:
Onur Üyeliği sektöre, ülkeye, ASMÜD’e, yararlı çalışmalar yaparak veya yapılan çalışmaları destekleyerek ulusal veya uluslararası ölçekte, teknik, idari, mesleki, manevi veya kültürel katkıda bulunmuş gerçek kişilere Yönetim Kurulu üye tam sayısının oy birliğiyle alacağı kararla verilen üyeliktir.
Onur üyeleri, seçme ve seçilme hakkı olmayan gerçek şahıslar olup, Genel Kurul toplantılarına oy kullanmamak şartıyla katılabilirler. Dilerlerse aidat ödeyebilirler. Yüksek Danışma Kurulunda görev alabilirler.
Dernek asil üyesi iken onur üyeliği payesi verilen kişilerin asil üye hak ve yükümlülükleri aidatlarını ödemeleri koşuluyla devam eder.
ÜYELİKTEN AYRILMA
Üyeler diledikleri zaman Dernek üyeliğinden ayrılabilirler. Bu isteklerini yazı ile Yönetim Kurulu’na bildirmeleri gerekli ve yeterlidir. Ancak birikmiş borçları varsa, bunun ödenmesi zorunludur.
ÜYELİĞİN SONA ERMESİ VE ÜYELİKTEN ÇIKARILMA
A. Kendiliğinden
Gerçek kişinin ölümü, çalıştığı / temsil ettiği firmadan ayrılması ve üyelik için Kanunda veya Tüzükte aranılan niteliklerin sonradan kaybedilmesi hallerinde Dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.
Bir yıla ait aidat, ödenti veya katkı paylarından borcu olan ve o yılın bitiminden sonra anılan borcun ve ferilerinin 30 gün içinde ödenmesi yazılı ihtarda bulunulmasına rağmen, bu süre içerisinde borcunu kapatmayanların üyelikleri kendiliğinden sona erer.
Üyelikleri kendiliğinden sona erenlerin birikmiş borçlarının mensup oldukları firma tarafınca ödenmesi zorunludur.
B. Çıkarılma ile
Derneğin amacına, Tüzüğünde belirtilen esaslara ve çalışmalara uymayan üyenin Dernek ile olan ilişiğine Yönetim Kurulu üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile alacağı kararla son verilebilir.
Yönetim Kurulu, bu şartlarda alacağı üyelikten çıkarma kararını (10) gün içerisinde ilgili üyeye yazılı olarak bildirir.
Üyelikten çıkarılanlar, çıkarılma kararına karşı Genel Kurul’a itiraz edebilirler. Genel Kurul’un vereceği karar kesindir.