7 Eyl 2024

ASMÜD, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Temsilcilerle 8.Eurasphalt & Eurobitume Kongresi’ndeydi

Kongre mesajı: "Dirençli, sürdürülebilir ve yenilikçi olmaya devam edelim…"

8. Eurasphalt & Eurobitume – E & E Kongresi, ASMÜD’ün üye olduğu Avrupa Asfalt Üstyapı Birliği -EAPA ve Avrupa Bitüm Birliği’nin ortak organizasyonu ile 19-22 Haziran 2024’de Budapeşte’de gerçekleştirildi.

E & E Kongrelerinin Türkiye Odak Merkezi olan ASMÜD, daha önceki kongre organizasyonlarında olduğu gibi kongrenin ülkemizde duyurusunu yaparak, kongreye bildiri gönderilmesini ve kongreye katılımları sağladı. ASMÜD’den Genel Sekreter Zeliha Temren ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nden kongreye bildiri sunan Üstyapı Geliştirme Şube Müdürü Muhammet Komut, İstatistik ve Dokümantasyon Şube Müdürü Mehmet Yıldırım, Grup Şefi Mehmet Ali Alkan ve Mühendis Mehmet Göksel Göçmez’in katıldığı, dünya asfalt ve bitüm endüstrilerinin en prestijli etkinliği olan 8. E & E Kongresi 50’den fazla ülkeden 750’nin üzerinde katılımcı ile gerçekleştirildi. Kongre sergi alanında 50’den fazla firma ürün ve hizmetlerini sektöre tanıtma olanağı buldu.

Kongrenin açılış oturumunda ev sahibi ülke Macaristan’ın İnşaat ve Ulaştırma Bakanı Nagy Balint ile Eurobitume Başkanı Pavel Kriz ve EAPA Başkanı Ralp Pomb birer konuşma yaptı. Açılış konuşmalarında Avrupa Birliği politikaları kapsamında iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ile ilgili hedefler, asfalt ve bitüm endüstrisinin mevcut durumu, sorumlulukları ve net sıfıra giden yolda karşılaşılan zorluklar ve fırsatlarla ilgili sektöre önemli mesajlar verildi. Ayrıca Avrupa Komisyonu politika yöneticisi Philippe Moseley AB yeşil mutabakatı ve eylem planı hakkında bilgi vererek, yapı malzemeleri konusunda düzenlenen dijital ürün pasaportu, çevresel ürün beyanı Taksinomi ve Yeşil Kamu İhale mevzuatı konularındaki gelişmeleri aktardı ve sektörün bu düzenlemelere adaptasyonunun önemini vurguladı.

Kongrede asfalt ve bitüm performansı, deneyleri, asfalt üretim ve uygulama ekipmanları, asfalt yolların bakım ve rehabilitasyonu, sağlık, güvenlik ve çevre, geleceğin yolları ve mobilite, dijitalizasyon-Asfalt 4.0, sürdürülebilirlik ve dirençlilik konularında bildiriler sunuldu.

Ülkemizden kongreye gönderilen dört bildiri kabul edilerek, ikisi sözlü sunuma seçildi. ASMÜD Genel Sekreteri Zeliha Temren’nin Karayolları Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ile birlikte hazırladığı,

- “Depremlerden Kaynaklanan Yol Bozulmalarının Değerlendirilmesi ve Asfalt Kaplamaların Dayanımı” başlıklı bildiri ile

KGM Ar-Ge Dairesi Başkanlığı Üstyapı Mühendisi Mehmet Göksel Göçmez tarafından hazırlanan,

-“Esnek Üstyapıların Dayanıklılığı Üzerinde Öngörülemeyen İklim Değişikliği Tehdidi: Yüksek Yeraltı Suyu Seviyeleri” konulu iki bildiri Dirençlilik oturumda sözlü olarak sunuldu. Oturum sonunda düzenlenen panelde dirençlilikle ilgili konu sunum yapan konuşmacılarla tartışıldı.

Ayrıca AR-GE dairesi Başkanlığı’ndan Grup Şefi Mehmet Ali Alkan,

- “Türkiye’de Yeni Geliştirilen Rehabilitasyon Dizayn Metodu” başlıklı bildirisini

poster oturumunda sunarken,

- “Farklı Üstyapıların Kayma Direnci Ve Gürültü Emisyonunun Değerlendirmesi” konulu bildiri kongre kitabında yer aldı.

Kongrenin 2,5 gün süren programında düzenlenen çalıştaylarda;

- Ulusal karayolu yetkililerinin sürdürülebilirlikle ilgili karşılaştıkları zorluklar konusunda ülkelerin asfalt ve bitüm endüstrilerinin çevresel ürün performansı beyanı, karbon nötr yol haritaları ve yeşil kamu ihale mevzuatının uygulanması konularındaki mevcut durum ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

- Avrupa Standardizasyon Kurumu-CEN’in standardizasyon çerçevesi ile ilgili olarak harmonize AB standartları kapsamında uygulanan ve geliştirilmekte olan asfalt ve bitüm standartları, deney metotları hakkında detaylı bilgilendirme yapılarak, gelişmeler aktarıldı.

- Kadınların sektöre ilgisinin artırılması için cesaretlendirilmesi ve endüstrinin sağladığı fırsatların tanıtılması konusunda fikirler paylaşıldı.

EAPA kongredeki standında, AB hedefleri doğrultusunda, yoğun araştırmalar ve çalışmalar sonucu hazırladığı “Avrupa Asfalt Endüstrisinin Karbondan Arınma Yol Haritası”nı endüstriye ilan ederek, endüstrinin 2050 yılına kadar izlemesi gereken yolu belirtti. Endüstride yatırımların ve girişimlerin bu yol haritasına göre yönlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Kongrenin teknik programı kadar büyük bir beğeni toplayan sosyal programı kapsamında asfalt ve bitüm endüstrisinin koşucularından oluşan bir grup “Koşucular Asfaltı Sever” pankartlı tişörtleriyle şehirde bir koşu yaptılar.

Kongrenin ilk günü kongre alanında düzenlenen hoş geldiniz resepsiyonu ile ikinci günü Güzel Sanatlar Müzesinde organize edilen kongre yemeği kongrenin güzel anılarla hatırlanmasını sağladı.

Kongrenin kapanış oturumunda EAPA Genel Sekreteri Carsten Karcher ve Eurobitume Genel Müdürü Siobhan McKelvey asfalt ve bitüm endüstrisine “ Dirençli, sürdürülebilir ve yenilikçi olmaya devam edelim” mesajını verdi.


Diğer haberler için tıklayınız..

Powered by Sisyön