23 Ara 2021

8. Ulusal Asfalt Sempozyumu ve Sergisi Başarıyla Gerçekleştirildi

A sfalt kaplamalı üstyapıların dijitalleşmesi, mobiliteye etkileri, tasarımı, yapımı ve bakımı konularında teorik ve pratik çalışmalarla ilgili yeni buluşları, teknolojik gelişmeleri, karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak üzere, teması “Dijital Dönüşüm ve Mobilite için Asfalt 4.0” olarak belirlenen 8. Ulusal Asfalt Sempozyumu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü himayesinde, Yollar Türk Milli Komitesi - YTMK ve Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği-ASMÜD iş birliği ile 8-9 Aralık 2021 tarihlerinde Sheraton Ankara Hotel & Convention Center’da başarıyla gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında Adil Karaismailoğlu, KGM Genel Müdürü ve YTMK Başkanı Abdulkadir Uraloğlu ve ASMÜD Başkanı Ayberk Özcan konuşma yaptılar

Konuşmasında yolun medeniyet olduğunu ve hiç şüphesiz ülkelerin ilerlemesinin ve kalkınmasının en önemli göstergelerinden biri olduğunu; insanların sosyal, çevresel ve ekonomik ihtiyaçlarına yönelik talepleri ile birlikte gelişme gösterdiğini belirten Sayın Adil Karaismailoğlu, “Diğer bir yanıyla da bu ihtiyaçların gelişimi için yollar, birer sürükleyici konumundadır. Bugün Kuşak Yol projesi ile yeniden canlanan İpek Yolu, kıtalar arası demiryolu ulaşımını artıran Marmaray, İstanbul içerisinde Anadolu ve Avrupa Yakası arasındaki trafiği kısaltan Avrasya Tüneli, İstanbullu araç sahiplerini trafik derdinden kurtaran Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir arasındaki seyahat süresini 3,5 saate düşüren, yolu 100 kilometre kısaltan içinde Osmangazi Köprüsü’nün bulunduğu İstanbul-İzmir otoyolu; hem bölgesel hem de uluslararası ekonomiyi, bu özelliğinin yanında kültürel hareketliliği de canlandıran, tarihi projelerdir” dedi. İktidar olarak ilk günden bugüne çok ciddi bir gayret içerisinde olduklarını aktaran Sayın Karaismailoğlu, “Bugün, uluslararası standartlara uygun olarak geliştirilmiş, sürüş konforu ve trafik güvenliğini azami ölçüde sağlayan, akıllı otoyolların da yer aldığı geniş ve güçlü bir yol ağına sahibiz. Sürücü ve yolcuların can ve mal güvenliğini en üst düzeyde sağlandığı ulaşım şebekeleri tesis ediyoruz” dedi.

Karayollarında yaygın olarak kullanılan esnek üstyapılarda asfaltın önemli bir yer tuttuğunu ve yol maliyetlerini büyük ölçüde etkilediğini belirterek konuşmasına başlayan Karayolları Genel Müdürü ve YTMK Başkanı Abdulkadir Uraloğlu, “Günümüzde geliştirilen teknik özellikleri sayesinde yüksek performanslı, uzun ömürlü, güvenli, konforlu ve çevreye uyumlu yolların yapımına imkan tanıyan asfalt; araştırma ve geliştirmeye açık olması nedeniyle yol otoritelerinin, uygulamacıların ve akademisyenlerin sürekli ilgi odağında olmuştur. Asfaltın seçimi ve kullanımı, bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir.” dedi. Bu sebeple; yapılan araştırmaların yeni tasarım yöntemlerinin ve malzemelerin geliştirilmesine, bitümlü bağlayıcılar ve esnek üstyapıların davranışına ve yeni teknolojilerin kullanımına yönelmiş durumda olduğunu ifade eden Sayın Uraloğlu, yeni üretim paradigması olan Endüstri 4.0 ile üretim ve yaşam alanlarının, bilişim teknolojileri aracılığı ile akıllı donanımlara sahip olurken sistemlerin de birbiriyle bütünleşik çalışmasının hedeflendiğini vurguladı.

Endüstri 4.0’ın uzantısı olan Asfalt 4.0’ın, kısaca bitümlü karışımların üretim, tedarik ve serimi gibi geleneksel faaliyetlerin dijitalleşmesi, yolların verimliliğini, üretkenliğini, kalitesini, güvenilirliğini ve sürdürülebilirliğini önemli ölçüde artırması olarak tanımlayan KGM Genel Müdürü “ Yol yapımı konusunda her zaman çağın ihtiyaçlarına, iletişim imkanlarına ve teknolojinin gelişimine paralel olarak yeni görüş ve yöntemlere açık bir politika sergileyen Karayolları Genel Müdürlüğümüz, dünyadaki yeni teknoloji ve teknik gelişmeleri yakından takip etmektedir. En modern ve ekonomik açıdan en uygun yöntemleri ülkemiz yol üstyapısında uygulayan Kuruluşumuz, yol üstyapı standartlarını gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmayı başarmıştır.” şeklinde konuştu.

ASMÜD Başkanı Ayberk Özcan ise konuşmasında yaşanılan pandemi krizinin ve iklim değişikliğinin etkilerinin derinden hissedilmeye başlandığı bu süreçte ülkelerin akıllı, sürdürülebilir ve iklim-nötr hedefine uygun mobilite politikalarını belirlediğini ifade ederek, “Geleceğin mobilite politikaları kapsamında şekillenecek olan yollarımızın temel malzemesi olan asfalt, yol yapım ve bakımında anahtar bir öneme sahiptir. Üreticisi, uygulayıcısı, malzeme ve makina tedarikçisi ile bir endüstri dalı olan asfalt endüstrisi günümüzde dördüncü endüstri devrimi veya diğer adıyla dijital çağın sunduğu fırsatları yakalayarak, döngüsel ekonomiye ve karbon-nötr hedefine katkı sağlayan sürdürülebilir yeni ürünler ve teknikler geliştirmeye başladı.” dedi. Asfalt endüstrisinin köklü değişimlere sahne olduğu bu süreçte 8. Ulusal Asfalt Sempozyumunda “Asfalt 4.0” temasına odaklanarak, sektörün tüm taraflarını bir araya getirmeyi, ortak akıl ile gerek mevcut teknolojileri dijital çağın gereklerine uyarlamayı ve gerekse yenilerine yatırım yapmak için endüstrinin yol haritasını oluşturmayı hedeflediklerini belirten ASMÜD Başkanı Ayberk Özcan; sözlerine son verirken, yurtiçinden ve yurtdışından sempozyuma katılan tüm davetli konuşmacılara, oturumları yönetecek başkanlara, bildirileriyle sektördeki yenilikleri ve ARGE çalışmalarını sunacak olan tüm bildiri sahiplerine, katılımcılara, sponsorlara, sergi katılımcılarına, sempozyumu destekleyen ve organizasyonda emeği geçen tüm taraflara teşekkür etti.

ASMÜD’ün düzenleme, yürütme ve bilim komitelerinde yer aldığı Sempozyumun, Açılış Törenin ardından, üyesi olduğumuz Avrupa Asfalt Üstyapı Birliği-EAPA’nın Teknik Müdürü Breixo Gomez Meijide davetli konuşmacı olarak online katılarak “Asfalt 4.0 ve Avrupa Asfalt Endüstrisinin Diğer Öncelikli Konuları” başlıklı bir sunum yapmış ve katılımcıların sorularını yanıtlamıştır. Ayrıca ASMÜD Yönetim Kurulu Üyesi, Simgemat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selim Emre Gencer de Makine İmalatçıları Birliği Başkanı olarak davetli konuşmacılar arasında yer alarak “Türkiye Makine Sektörü ve Gelişmeler” başlıklı bir sunum yapmıştır.

İki gün süren Sempozyumda, “Türkiye’de ve Dünyada Dijital Dönüşüm ve Mobilite İçin Asfalt 4.0”, “Asfalt Karışım Performansı ve Ölçümleri”, “Asfalt Kaplamalarda Sürdürülebilirlik”, “Üstyapı Yönetimi, Bakımı ve Onarımı” ile “Sağlık, Güvenlik ve Çevre” başlıklarında 5 teknik oturum düzenlenmiş olup, bu oturumlarda toplam 19 bildiri sunulmuştur. ASMÜD Genel Sekreteri Zeliha Temren; ASMÜD Yönetim Kurulu Başkanı Ayberk Özcan ve ABT Laboratuvarı ve Danışmanlık Şirketinden Seyit Ali Yıldırım ile birlikte hazırladığı “Köpük Bitüm ile Üretilen Ilık Karışım Asfalt Kaplamaların Performansı” başlıklı bildirinin sunumu Sayın Temren tarafından “Asfalt Kaplamalarda Sürdürülebilirlik” adlı üçüncü oturumda gerçekleştirmiştir. Aynı oturumda ASMÜD üyelerinden Cargill A.Ş.’nin “Asfalt Kaplama Yollarda Sürdürülebilirliğin Sağlanmasında Biyo-Bazlı Katkı Maddelerinin Rolü” başlıklı sunum Sayın Hassan Tabatabaee tarafından yapılmıştır. KGM Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu’nunda katıldığı oturumda her iki bildiri de katılımcılar tarafından büyük bir ilgiyle izlendi.

Ayrıca bu oturumun davetli konuşmacısı Illinois Üniversitesi’nden Prof.Dr Erol Tutumluer “Asfalt Yollarda Son Teknolojiler ve Öne Çıkan Konular” başlıklı online sunumu ile Amerika’da asfalt tasarımı, üstyapı tasarımı, iklim değişikliği, yeni asfalt teknolojileri, otonom araçlar, dijitalizasyon konularında tüm gelişmeleri aktardı. Ulusal Asfalt Sempozyumlarına sunumları ile çok değerli katkılar sağlayan Sayın Tutumluer’in bu ve önceki sempozyumlardaki sunumlarına web sitemizin Bildiriler / Sunumlar sayfasından ulaşabilirsiniz.

8. Ulusal Asfalt Sempozyumu ve Sergisi'nde; asfalt sektöründe çalışmalarını sürdüren firmaların kendilerini tanıtabilmelerine ve ürünlerini teşhir edebilmelerine imkânı da sağlanmıştır. Bu kapsamda ASMÜD açtığı stantta ASMÜD’ü, faaliyetlerini ve üyelerini tanıtmıştır. Sempozyum sponsoru olan üyemiz Fernas ve ayrıca Dernek üyemiz Cargill A.Ş. ile Derneğimiz üyesi firmaların ortak oldukları kuruluşlar arasında yer alan KMO Anadolu İşletme A.Ş., E-Mak A.Ş. ve Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnş. Yatırım ve İşletme A.Ş. sergi alanında yer aldılar. Ayrıca ülkemizin tek bitüm üreticisi TÜPRAŞ da açtığı stantta ürünleri hakkında katılımcılara bilgi vermiştir.


Diğer haberler için tıklayınız..

Powered by Sisyön